Portal treści PR

Artykuły poradniki

Właściwości czekolady

Właściwości czekolady – dlaczego warto włączyć ją do diety?

Czekolada to nie tylko pyszny smak, ale również szereg korzystnych dla ludzkiego organizmu właściwości. Dlaczego warto regularnie ją spożywać? W tym artykule, postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.

Poprawa nastroju

Czekolada, dzięki zawartości tryptofanu, poprawia nastrój. Jest to aminokwas, który stanowi prekursor serotoniny, odpowiedzialnej za poprawę humoru. Serotonina bywa również określana mianem hormonu szczęścia, co nie jest wcale przesadą: po spożyciu pysznej, wytwarzanej na zimno czekolady czujemy się lepiej, mamy zdecydowanie lepszy nastrój i ochotę do działania.

Właściwości czekolady

Świetne źródło energii

Pozytywne właściwości czekolady mają także nieco inny wymiar niż duchowy. Dzięki temu, że przygotowana w ramach procesu produkcji na zimno czekolada jest bardzo bogatym źródłem składników odżywczych, dostarcza ona do organizmu między innymi węglowodanów, a co za tym idzie – również kalorii, które są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Kawałek czekolady zjedzony przez dużym wysiłkiem umysłowym czy fizycznym poprawia wydajność organizmu. To świetna przekąska na czas nauki czy wymagającej fizycznie wycieczki – na przykład w góry.

Zawartość przeciwutleniaczy

Czekolada to także bogate źródło przeciwutleniaczy (m.in. katechinę, flawanole i inne), które  przyczyniają się do zwalczana wolnych rodników. To sprawia, że spowolnione są procesy starzenia się organizmu. Czy można chcieć czegoś więcej?

Mniejsza chęć spożywania słodyczy

Niski indeks glikemiczny czekolady sprawia, że poziom glukozy we krwi jest stabilizowany, a to przekłada się na mniejszą chęć spożywania słodyczy. Oznacza to ni mniej ni więcej, iż pozwalając sobie na zjedzenie kawałka czekolady, tak naprawdę ograniczamy spożycie mniej zdrowych, słodkich alternatyw.

Pyszny smak!

Wymieniając pozytywne właściwości czekolady, nie można zapomnieć także o… jej smaku. Wytwarzana na zimno zgodnie z techniką Azteków, czekolada wyróżnia się niezwykłą słodyczą  połączoną z ciekawą konsystencją i nietypowymi dodatkami, które można w niej znaleźć.

Niska temperatura przygotowywania czekolady sprawia z kolei, że niektóre jej składniki nie ulegają roztopieniu, co z kolei zapewnia jeszcze wyższe walory smakowe. Delikatne chrupanie nierozpuszczonego cukru w połączeniu z kremową konsystencją tej czekolady to cechy, dzięki którym ten, kto choć raz spróbował tego wyrobu, już nigdy nie zechce z niego zrezygnować.