Portal treści PR

Artykuły poradniki

wielkanoc

Wielkanoc 2020 tuż tuż – odkryj najsmaczniejsze potrawy wielkanocne!

W roku Wielkanoc 2020 przypada na dzień 12 kwietnia. Zostało zatem niewiele czasu na przygotowania świąteczne, w tym również organizacje kuchennych planów pod kątem pysznych potraw wielkanocnych. Na Wielkanoc z pewnością nie może zabraknąć dań, które są już zwyczajem od lat, jednak można je nieco urozmaicić bądź uatrakcyjnić stół świąteczny zupełnie nowymi smakami, których jeszcze nie znamy. W tym wyjątkowym czasie na pewno każdy chętnie się skusi na wszelkie pyszności, gdyż sprawia to ogromną radość po 40-dniowym poście! 

Czego nie może zabraknąć na Wielkanoc?

Zacznijmy od śniadania wielkanocnego, gdyż jest ono równie ważne co kolacja wigilijna w Boże Narodzenie. Na stole przy porannym spotkaniu rodzinnym z pewnością nie może zabraknąć jajek, które są najważniejszym symbolem Wielkanocy. Mogą być przyrządzone na różne sposoby – zarówno solo na twardo ozdobione majonezem i szczypiorkiem lub koperkiem, jak i w formie faszerowanej. W farszu może znaleźć się między innymi awokado, pieczarki, pasta z tuńczyka i musztardy, a także wiele innych pyszności, które są ulubionymi smakami naszych najbliższych. Do jajek idealnie sprawdzą się różnego rodzaju sosy, np. koperkowy. Możemy również podać je w formie sałatki – klasyczna jarzynowa, śródziemnomowska czy też nicejska – wszystko zależy od osobistych preferencji i naszych kubków smakowych.

Na śniadaniu koniecznie powinna pojawić się również wędlina i kiełbasa, które symbolizują życie w dostatku i zdrowie. Często sięgamy po wersje samodzielnie gotowane, wędzone lub pieczone, które są zdecydowanie najpyszniejsze i najbardziej aromatyczne. Do wędlin idealnie sprawdzi się chrzan jako dodatek. Ciekawym dodatkiem do śniadania wielkanocnego będą z pewnością szaszłyki, do których można wykorzystać jajko na twardo, wędlinę lub kiełbasę, ser, pomidora i oliwki. Ponadto warto, by na stole znalazł się również smakowity pasztet z drobiu lub królika, najlepiej domowej roboty podany w towarzystwie rzodkiewki, zieleniny lub pomidorków.

W świątecznym menu obiadowym koniecznie powinien znaleźć się pyszny żurek z białą kiełbasą, do którego jajka będą wyśmienitym dodatkiem. To najpopularniejsza zupa wielkanocna, zatem nie może jej zabraknąć. Sam zapach pobudza apetyt do granic możliwości. Jako drugie danie warto zaserwować różnego rodzaju mięso – karkówka, schab, indyk, polędwica, wołowina, gęś, kaczka lub cielęcina, to jedne z najciekawszych mięsnych smaków. Najczęściej wybieramy mięso faszerowane śliwkami, jabłkami, pieczarkami, suszonymi pomidorami lub innymi warzywami, którym towarzyszy mnóstwo dodatków w postaci sałatek i surówek, przygotowanych na bazie wiosennych składników.

Ciasta – najprzyjemniejsza strona Wielkanocy

Doskonałym uzupełnieniem zarówno śniadania świątecznego jak i obiadu są z pewnością smakołyki w postaci ciast i deserów. Tutaj najlepiej wybrać sprawdzone pyszności, wśród których królują mazurki, serniki i babki – drożdżowe lub piaskowe. Każdy czeka na nie z utęsknieniem, by do kawy lub herbaty rozpłynąć się z rozkoszy. Warto zatem ciastom poświęcić najwięcej uwagi, lecz nie tylko na samo pieczenie, ale także dekorowanie, które może być świetną zabawą przedświąteczną. Jednym z najlepszych pomysłów na ozdabianie słodkości są cukier puder lub kolorowy lukier, które doskonale sprawdzą się w przypadku mazurka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ