Portal treści PR

Artykuły poradniki

Popularne i kontrowersyjne składniki kuchni francuskiej

Dowiedz się wszystko, co chciałbyś wiedzieć na temat kuchni francuskiej, delikatesów francuskich i francuskich naturalnych win. Nie jest tajemnicą, że w skład kuchni francuskiej wchodzą różne, często dość niestandardowe (z punktu widzenia Polaka) produkty.

Chcąc przygotować porządne, francuskie danie, warto w takie składniki doposażyć swą kuchnię. Na szczęście większość z nich jest dość łatwo dostępna na rynku. Bądź co bądź, produkty francuskie są coraz popularniejsze w „kraju nad Wisłą”.

Podstawowe składniki kuchni francuskiej

Terytorium Francji jest dosyć rozległe, a to oznacza, że w kuchni tego kraju pojawia się sporo naleciałości śródziemnomorskich, bretońskich, prowansalskich itd. Owoce morza to jeden z najważniejszych składników tejże kuchni. Nie bez powodu kojarzą się one głównie w kuchnią śródziemnomorską. Oprócz nich w diecie zwykłego Francuza pojawia się sporo masła, śmietany i oczywiście ryb. Nie jest też tajemnicą, że Francuzi lubią pieczywo i – w pewnym stopniu – mięso.

Garść informacji o serach

Niektóre regiony Francji to obszary, które wręcz dominują w produkcji sera. Najpopularniejszym serem jest oczywiście brie, który charakteryzuje się dość mocnym, wyrazistym smakiem. Popularny jest również camembert, który zachwyca podniebienia nawet największych krytyków serowych dań. Chcąc podać ser tak jak prawdziwa, francuska restauracja, trzeba pamiętać o posiadaniu odpowiedniego noża do sera. Warto również zadbać o butelkę dobrego, francuskiego wina, gdyż jego smak bardzo dobrze łączy się z aromatem sera.

I na koniec… foie gras

Foie gras to bardzo charakterystyczne danie kuchni francuskiej, które – z punktu widzenia Polaka – składa się z dość kontrowersyjnych składników. Mowa tu oczywiście o pasztecie, który produkuje się ze stłuczonych, kaczych i gęsich wątróbek. Co ciekawe, większość Francuzów uwielbia zajadać się tym daniem. Serwuje się je głównie na wyjątkowe okazje i to w wielu różnych, często oryginalnych formach (na ciepło, na zimno, z solą itd.).

Jak widać, kuchnia rodem znad Sekwany to przede wszystkim unikalne, francuskie produkty spożywcze. Dzięki nim można z łatwością przyrządzić dowolną potrawę, która będzie pod kątem smakowym nawiązywała do tamtejszych klimatów.